Kreft i prostata er den hyppigste kreftformen i Norge i dag, 4 877 norske menn fikk prostatakreft i 2019. 5 år etter at pasienten har fått diagnosen, er det nå 95,5 prosent av mennene som fortsatt lever.
En av åtte menn får prostatakreft, en krefttype som oppstår i blærehalskjertelen eller prostata, som sitter like under urinblæren. Det er særlig eldre menn som får denne kreftformen og flere etter hvert som vi oppnår økende levealder. Cirka 90 prosent av de som får prostatakreft er 60 år eller eldre.

Symptomer på prostatakreft
I sykdommens tidligfase vil du ofte ikke merke symptomer fra prostatakreft.

Symptomer som kan vise seg:

  • tynn og svak stråle ved urinering
  • hyppig vannlating
  • vanskelig å tømme urinblæren
  • blod i urinen
  • smerter i rygg og skjelett

Svak stråle og hyppig vannlating kan også være på grunn av godartet forstørret prostata (benign prostatahyperplasi), men legeundersøkelse er nødvendig for å konstatere dette. Etter hvert som svulsten vokser kan prostatakjertelen klemme på urinrøret, og dermed kan det oppstå vansker med å tømme urinblæren.

I noen tilfeller fører prostatakreft til at det kommer blod i urinen. Dette kan skyldes at kreftsvulsten har vokst inn i blærehalsen eller urinrøret.

Smerter i nedre del av ryggen er i mange tilfeller det første symptomet som merkes. Ryggsmertene kan ligne på lumbago, som er en samlebetegnelse på uspesifikke ryggsmerter og inkluderer mange tilstander som har til felles at de gir smerter i korsryggen.

I noen tilfeller kan spredning til skjelettet gi skader på ryggsøylen og tap av førlighet, som igjen kan gi problemer med å kontrollere vannlating og avføring. Har du, eller har hatt prostatakreft og opplever noen av disse plagene skal du kontakte din lege.

Symptomer som nevnt over kan være tegn på kreft men kan også være tegn på andre tilstander. Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer over tre uker bør du kontakte lege. (Kilde: Kreftforeningen).