Huden er vårt aller største organ, og hud/føflekkreft er faktisk den eneste kreftformen som du ganske enkelt kan se med dine egne øyne. Den kan heldigvis enkelt kureres dersom du kommer tidlig til behandling. Det er derfor viktig at du følger med på føflekkene dine og sjekker deg jevnlig.
Føflekkreft er den raskest voksende kreftformen og vi ligger i Norge som nr tre etter Australia og New Zealand. Norge er også et av landene med den høyeste dødeligheten av føflekkreft i verden. Det er derfor viktig at vi selv tar ansvar for vår helse og det kan vi blant annet gjøre ved å følge med på endringer i huden og bruke fornuft i vår omgang med solens stråler.

Vanligvis forårsakes hudkreft av mye eksponering for UV-stråling fra solen, som trenger inn i huden og skader den over tid.
Hudkreft utvikles ofte på hudområder som typisk ofte eksponeres for solen (UVA og UVB), som ansikt, hals, rygg, armer og ben. Hudkreft er mest vanlig hos personer over 50 år, men kan ramme alle.

Vi har tre hovedgrupper av hudkreft, de er ikke like farlige og ikke like vanlige:

 • Føflekkreft (malignt melanom)
  Er den alvorligste formen for hudkreft, men heldigvis også den sjeldneste.
  I 2019 ble det registrert 2330 tilfeller av sykdommen (1202 menn og 1128 kvinner), og 280 døde.Typisk område på kroppen der føflekkreft opptrer hos menn, er på ryggen og hos kvinner, på beina.
 • Plateepitelkreft
  Denne hudkreftformen kan i sjeldne tilfeller spre seg, hvis den ikke behandles.
  I 2019 ble det registrert 2741 tilfeller (1485 menn og 1256 kvinner).
 • Basalcellekreft
  Er den vanligste og minst alvorlige hudkreftformen. Basalcellekreft (basaliom) er ikke dødelig, men det er viktig å få tidlig behandling, da den kan ødelegge hudstruktur og gi problemer om den får stå ubehandlet over tid.
  Denne hudkreftformen registreres ikke i Kreftregisterets statistikk. Det anslås at antallet i Norge kan være minst 20.000 i året.

Kilde: Kreftregisteret

 
Forandring i huden eller i føflekken du skal reagere på: 

Du kan minske risiko for hudkreft ved å bruke fornuft og sunt solvett:

 • Solforbrenning bør unngås. Ta en pause fra de sterkeste solstrålene midt på dagen, klokken 12.00 til 15.00.
 • Beskytt deg med klær og solhatt. Øk soleksponering gradvis, særlig om du er vinterblek eller har lys hud og rødlig hår. Oppsøk skygge.
 • Bruk høy solfaktor, minimum 30, gjerne høyere. Bruk nok solkrem. En voksen kropp trenger en håndfull krem og en barnekropp trenger en barnehåndfull.
 • Er du nær ekvator eller i solrike land skal du bruke høyere faktor.  Faktor 50 er fornuftig.
 • Unngå solarium. Solarium har anbefalt 18-års grense i Norge.